Felsefi
İletişim
İletişimin çekirdeği olan ve kavrama içkin manayı ve anlamsal ağını açığa çıkarıp görünür kılmak; somut örnekler üzerinden anlama simülasyonları üzerinden deneyimlenmesini sağlamak; iletişim çözümlemesi ile iletişimin üzerinde yükseldiği taşıyıcı ayakları ve aralarındaki bağlantıları belirginleştirmek.
Neden?
Nasıl?
Uygulamalı felsefe yönteminin temel teknikleri kullanılır. İletişim dilinin rengini (kavrama rengini veren duygu, deneyim, inanç ve bilgi) belirler. İletişim somutlaştığı kavramları toplar ve kategorize eder. Kavramların bağlamlarına göre yüklendiği anlamları çıkarır ve analiz eder. Bunları haritalar. İletişim ortamından çıkarılan içerikleri sorunlaştırma; sorulaştırma; sorulara dair tezler üretme; ileri sürülen tezlere dair argümanlar geliştirme; geliştirilen argümanların niteliklerini sorunsallaştırma gibi temel teknikler ya da araçlar üzerinden yöntem işletilir.
Uygulamalı felsefenin birikimine yaslanır. Grek düşüncesinin “katharsis” kavramını odağına alır. Habermas’ın “iletişimsel eylem” ve “konsensus”unu duyar. İletişime ilişki odaklı baktığından “derin demokrasi”yi kullanır. Yaşadığımız sorunların anlamla, anlamayla ilişkisini sorunsallaştırır. Kişinin ya da iletişimin tarafı olan öznelerin kendiyle ve kendi dışındaklilerle “diyalog”unu mercek altına alır. Sokrates, Platon ve Aristoteles’in “katharsis” kavramını kavram/a bağlamında yeniden tanımlar, iletişimin gerçekleştiği diyaloğun dişilliğini referans alır.
Felsefi iletişim; ilk adımda iletişimi taşıyan kavramsal örgüyü tespit eder; ardından bunların içinde merkezi işleve sahip olanları ve kavramlar arası ilişkilerin haritalamasını yapar. Her kavramın içeriğine rengini veren boyutun keşfine yönelik soruşturma yürütür. Kavramın nesnel içeriği ile arasında, varsa, makas tespit edilir. Varsayımı, kişisel anlamla nesnel anlam arasındaki göreli ahenktir. Makasın açılmasıyla ahengin yitimi ya da azalması birlikte hareket eden vektörlerdir. Danışan ile çıkılan yolculukta makas referans alınarak söz konusu uyumsuzlukların felsefi iletişim açısından kökleri somutlaştırılır.
Ne
Felsefeyle iletişim, uygulamalı felsefenin bir türü olarak yaşama becerisi geliştirmeyi hedefler. Kavram analizi, uslamlama, altmetinler, yerinde sorular vb. ile “durum”u anlamayı sağlamaya yönelik pratik bir araç sunar. Sağladığı anlama imkanı ve bunun sonucu çözme ve sorun önleyici işlevi yanında türev sorunları da çözücü nitelikte perspektifler kazandırmak iddiasında olan uygulamalı felsefe yaklaşımıdır.
İletişimin form kazandığı ilişkiyi çözümler, uygun kavram, soru, diyalog, yargı ile iletişimin mimari yapısını görünür kılar. Felsefi iletişim yaklaşımı, ilişkiyi var eden kavramsal örgüyü tespit eder. Her kavramın dört bileşenine ayrı ayrı yaklaşır ve bunların kubbesi niteliğinde anlamsal çatıyı ifşa eder. Her kavramın kişisel anlamına içkin dört ayağı bulunur; bunlar: duygu, deneyim, inanç ve bilgi. Her kavram, bu dört anlam/a katmanının birbirine katışmasıyla kişiselleşir.
İletişimi; bağlam, ilişki, ileti, kavramsal örgü, kesişen kavramlar, sorunlar açısından ele alarak çözümler. Bağlamın ve odaktaki iletinin neliğine dair soruşturma yürütür. İletiyi var eden dinamikleri görünür kılma, iletinin öznesi olan kavramın çözümlenmesi, ürettiği mananın kuruluşunu, örtük ve/veya açık anlamda dayandığı örgüyü ifşa etme perspektifi sunar. Felsefece bakışla iletişime mani olan mayınlı araziyi temizler; iletişimin yağ gibi akmasını sağlamak adına kavramlara iletişimin taraflarınca yüklenen duyguları, inançları, deneyimleri, bilgileri de belirginleştirerek ruhların birbirini görmesini, duymasını sağlar. Bunlara altmetinler ya da örtük iletileri de dahil ederek kavramların duygu ve inanca içkinlikerini görünür, algılanır, anlaşılır kılarak iletişimdeki işlevlerini belirginleştirir.