top of page

Çocuklar Neden Mitoloji Kitapları Okumalı?

Mitoloji, en yalın ifadeyle masal ve efsaneler bütünüdür. Ait olduğu topluluğun ya da kültürün inançlarını, değerlerini en iyi şekilde yansıtabilen bir araçtır. Ama yine de insana özgüdür ve insanlığın evrensel deneyimlerini, duygularını ve sorunlarını ele alır. Genel anlamda da semboliktir, alegoriktir ve metaforiktir. 


deniz içinde bir mitolojik karakter

İnsanlığın süreç içindeki duygusal değişimlerini de yansıtır. Birçok antik yazarın da mitolojiyi kullanarak önemli eserleri kaleme aldığını, kuşaktan kuşağa aktardığını görürürüz.


Doğaüstü varlıklar ve olaylar mitolojide önemli bir rol oynarlar. Kulaktan kulağa gelişim ve değişim gösteren mitoloji bir bakıma da gündelik hayatın metaforik anlamda dışavurumudur. Hemen her toplumun kendine özgü mitolojisi olduğu söylenebilir. Mitoloji; Türk mitolojisi, Ortadoğu mitolojisi, İskandinav mitolojisi, Hint mitolojisi, Yunan mitolojisi gibi gruplandırılsa da dünya genelinde en yaygın olanı ve bilineni Yunan mitolojisidir. Eski Yunan, bugünün Batı dünyasının pek çok bakımdan temelini oluşturur. Yazın dünyası da mitolojiden hayli beslenmiştir. Birçok modern yazın ürünü ya mitolojiye atıfta bulunur ya da ondan esinlenir. 


İşte tam da burada mitoloji kitapları okumanın önemi daha da kendini gösterir. Bu eserleri okumak için bir yaş şartı elbette yoktur ama daha küçük yaşlarda mitoloji ile tanışmak, modern edebiyatı daha iyi anlamak için oldukça yarar sağlayabilir. Bu nedenle özellikle ilk gençlik çağındaki çocukların mitolojiyi tanımaları, farklı kültürlere ait mitolojik eserleri okumaları önem taşır. 

Opus Kitap da bu gerçeğe uygun olarak bir mitoloji serisi hazırlamayı planları arasına aldı ve hemen çalışmalara başladı. Bu çerçevede, Yunan mitolojisi özelinde çocukların ilgisini çekebileceğini düşündüğümüz mitolojik öykülerin kitaplaştırıldığı mitoloji serisi hazırlanıyor.


Bu nedenle bu yazıyı Yunan mitolojisi özelinde sürdürmek yerinde bir karar olacaktır. Diğer mitolojilerde de olduğu gibi Yunan mitolojisi de insan doğası, ikilemler, kahramanlık ve trajedi gibi evrensel temaları ele alır. Gençler de bu mitolojik eserleri okuyarak kendi hayatlarıyla ve içinde bulundukları toplumun yaşam biçimi ile ilişkilendirebilirler.  Mitoloji dolayımıyla insan doğası, yaşamı üzerine metaforlardan örülü bir bakışı deneyimleme imkanı elde edebilirler. 


Yunan mitolojisi çok sayıda karakter ve girift hikayelerle örülüdür. Mitolojiyle  ilgilenen, kitaplar okuyan çocuklar ve gençler, empati kurma, farklı bakış açıları kazanma, derinlikli ve katmanlı bir  kavrayış geliştirirler.


Her toplumun kendine özgü bir mitolojisi olsa da içerdiği konular ve karakterler evrenseldir yani insanı konu alır.  Örneğin, Eski Yunanlılar Eski Türkleri bilmez ve Eski Türkler de Eski Yunanlıları. Ama Euripides’in Alkestis tragedyası ile Dede Korkut’ta yer alan Deli Dumrul hikayeleri şaşırtıcı düzeyde benzerlikler gösterir. Hatta benzerlikten de öte bir aynılık söz konusudur. Farklı toplumların mitolojilerini okuyanlar, özellikle de çocuklar ve gençler, toplumlar arasındaki farklılıkları değil, benzerlikleri görme eğiliminde olurlar. Bu da toplumlar arası barışı sağlama ve güçlendirmede eşsiz bir imkandır. Alkestis’in ve Elif’in amaçlarındaki ve duygularındaki aynılık, davranışlarındaki insana özgürlük, düşmanlığı değil, empati ve barışı destekleyen bir ortam sağlar. 

Mitolojik hikayeler çoğu zaman fantastik diyebileceğimiz öykülerden oluşur. Karakterleri sıra dışıdır. Bu da çocuğun hayal dünyasının ve yaratıcılığının gelişmesine katkı sağlar. Çünkü mitoloji engin bir hayal gücüne sahiptir. Onu okuyan, onunla büyüyen çocuk da engin bir hayal gücüne sahip olma imkanı kazanır.


Yukarıda da değindiğim gibi Opus Kitap, mitoloji dizisiyle ilk gençlik çağındaki çocukları, mitolojinin en yetkin öyküleriyle buluşturmayı, mitolojinin alegorik evreniyle tanıştırmayı hedefliyor.


Keyifli okumalar…


 

Yazar: Cengiz Yavuz


Opus Noesis yazılarıyla Medium'da!


Bizi takip etmeyi unutmayın: https://medium.com/@opusnoesis


Yayınevimiz Opus Kitap açıldı! İncelemek isterseniz web sitemizi şuraya bırakıyoruz: https://www.opuskitap.com.tr/

Comments


bottom of page