top of page
Manaya Hapsolmuş Özne
Manaya Hapsolmuş Özne

Manaya Hapsolmuş Özne

"Kullandığınız kelimeler eviniz haline gelir." der Hafız. Wittgeinstein, "Dilimin sınırları dünyamın sınırlarıdır." Schopenhauer ise "Dünya, benim tasarımımdır." Eski Ahit'teki ayetse "Önce söz vardı." Anadolu bilgeliğinin dile geldiği Egeli anneyse, evladına "Hayat, mana üzerine kuruludur guzum."

Saat ve Yer

08 Haz 2017 19:00 – 22:00

Opus Noesis, Teşvikiye, 34365 Şişli/İstanbul, Turkey

Etkinlik Hakkında

MANAYA HAPSOLMUŞ ÖZNE 

"Kullandığınız kelimeler eviniz haline gelir." der Hafız. Wittgeinstein, "Dilimin sınırları dünyamın sınırlarıdır." Schopenhauer ise "Dünya, benim tasarımımdır." Eski Ahit'teki ayetse "Önce söz vardı." Anadolu bilgeliğinin dile geldiği Egeli anneyse, evladına "Hayat, mana üzerine kuruludur guzum." diyerek nasihat eder. Kullandığımız kelimelerle hayatı/mızı örüp içinde nefes alırız.

AÇIKLAMA 

Çalışmaya katılanlarla, uygulamalı felsefenin bir türü olan felsefi danışmanlık metodolojisiyle hayata, hayatın üzerinde yükseldiği kavramlara dair soru/lar üretilir. Kavramlara, sorulara, sorunlara Sokratik Konuşmalar ışığında açıklık getirilmeye çalışılır. Mana ya da anlam gibi hepimizce aranan, yer yer metafizikleştirilen bir kavramı, felsefi danışmanlığım metodolojisiyle disiplinler üstü bir perspektifle biraz da haddini bilmez bir cüretkarlıkla ele almaktan ziyade ona bakmayı göze alan bir pencere aralanır.

AMAÇ 

* Mana / anlam kavramına, kültürü paranteze alarak bakmak * Dolaşımdaki kavramları yeniden tanımlamak * Kendi soru ve sorularımızı belirlemek * Manaya /anlama dair bilgi, inanç, duygu, tutum ve davranışlarımızla (kültürümüzle) yüzleşmek * Felsefe temelli multidisipliner bir perspektifle manaya hapsolan öznenin özgürlüğe dair yaklaşımlarının ürettiği paradoksları ifşa edip katılımcılarda değişik açılardan felsefe pencerelerine vesile olarak birlikte düşünme pratiği icra etmek

NASIL? 

Mana ve özne arasındaki ilişkide söz konusu kavramlar, felsefi danışmanlık metodolojisiyle ele alınır; kavramların nasıl içeriklendirildiği, katılımcılarla derinlemesine yapılan Sokratik Konuşmalarla elde edilecek sorularla irdelenir.

KATILIMCI PROFİLİ 

Mana ile özne, hayat, özgürlük, doyum, inanç, bağlılık, dil vb. ilişkileri üzerine düşünenlerin, uygulamalı felsefeye ya da felsefi danışmanlığa meraklı olanların katılımına açıktır.

ÇALIŞMA SÜRECİ 

İki seanstan oluşan çalışmanın ilk yarısında grubun odaklandığı kavramlar saptanır; kavramlarla ilgili sorular üretilir ve yanıtlanmaya çalışılır. İkinci yarıda söz konusu soruların ve yanıtların dayandığı kavramlar, Sokratik Konuşmalarla tanımlanır ve tanımlanan kavramlara dair yeni sorular üretilir.

AYRINTILAR 

* Çalışma, 12 kişi ile sınırlıdır. 

* Katılım ücretsizdir. 

* Başvuruda kayıt sırası esastır. 

* Katılımcılara “katılım belgesi” verilir. 

* Etkinlik için alt sınır 6 kişidir. 

* Çay & kahve ve atıştırmalıklar ikram edilir.

KAYIT 

+90 212 972 22 72 & +90 542 380 20 30 

Telefonlarını arayarak ya da opus@opusnoesis.com.tr adresine e-posta göndererek kayıt işleminizi yapabilirsiniz.

 -------------------------------------------------------------------------

PAYLAŞIMCI / V. Metin Bayrak 

Lisede başlayan felsefe okumalarını, lisans ve yüksek lisans düzeyinde eğitim alarak sistematik hale getirir. 25 yıldır okul öncesi dönemden yetişkinlere çeşitli konularda eğitimler vermektedir. Farklı yaş gruplarıyla felsefe atölyeleri yürütmektedir. Eğitim alanında faaliyet gösteren bir STK bünyesindeki öğretmen yetiştirme programı olan Eğitim Akademisi’nde 7 yıldır seminerler ve atölye çalışmalarını sürdürmektedir. Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nde Etik Çocuk, Uluslararası Öncü Eğitimciler Derneği’nde Değerli İnsan – Değerli Genç Projelerinin yazım sürecinde yer almış ve proje koordinatörlüklerini üstlenmiştir. 2010 yılından bu yana Uygulamalı Felsefe (P4C - Çocuklar için Felsefe & Felsefi Danışmanlık) alanında kuramsal ve uygulama çalışmaları yapmaktadır. Çocuklar İçin Felsefe amacıyla bir grup eğitimcinin bir araya gelerek geliştirdiği Sınıf Arkadaşım Sokrates proje grubu kurucularından ve üyesidir. Çocuklar için Felsefe alanında eğitimci eğitimleri yapmaktadır. Riella Morhayim'in süpervizörlüğünde kişi ve gruplara Felsefi Danışmanlık yapmaktadır. Başta eğitim olmak üzere, felsefe, siyaset, sanat vb. kategorilerdeki kuramsal çalışmalarını “cross-diciplinary” yaklaşımla klavyeye aldığı “yazılamalar”ını ulusal ve uluslararası sempozyumlarda, çeşitli dergiler ve portallar yanında kişisel bloğunda paylaşmaktadır. Ulusal ve uluslararası pek çok sivil toplum kuruluşu üyesi ve gönüllüsüdür. Profesyonel hayatını, bağımsız olarak sürdürmektedir. Dahası: Googleable Aşka, sevgiyle, dostlukla dokunalım hayata...

Bu Etkinliği Paylaş

bottom of page